Bakan Özer, İstanbul Fuar Merkezi'nde bu yıl 12'ncisi düzenlenen "Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi"ni ziyaret etti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın da katıldığı programda konuşan Bakan Özer, son yirmi yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, tüm kademelerde eğitime erişimde maksimum seviyeye erişildiğini kaydetti. Okul öncesi eğitimden temel eğitime, ortaöğretimden yükseköğretime Türkiye'nin evlatlarının ücretsiz bir şekilde eğitime erişebildiğini söyleyen Özer, "Ama bu yapılırken aynı zamanda literatürde kapsayıcılık denen bir nokta her zaman odak noktası oldu. Yani dezavantajı olan sosyoekonomik seviyesi de sıkıntılı olan tüm bireyler, bu dönemde özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın destek mekanizmalarıyla, sosyal politikalarla eğitimle buluştular." dedi.
Özer, "Şu anda bizim de Bakanlık olarak eğitimimizin tüm kademesinde yaklaşık 423 bin özel çocuğumuza eğitim hizmeti sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sadece kaynaştırma bütünleştirmede değil aynı zamanda özel eğitim uygulama okullarında birinci, ikinci, üçüncü kademede; aynı zamanda özel eğitim meslek okullarında bu gençlerimiz, çocuklarımız diğer akranlarıyla hiçbir engelle karşılaşmadan eğitime erişmenin hazzını ve mutluluğunu yaşıyorlar." diye konuştu.
Özer konuşmasına şöyle devam etti: "Bu sene önemli bir yönetmelik değişikliği yaptık ve özel eğitim okullarının tamamında yazın da okulların devam edebilmesiyle ilgili bir değişikliğe imza attık. Artık okullarımız sadece eğitim öğretim dönemiyle sınırlı kalmadan tüm çocuklarımıza açık olacak. Özel eğitimle ilgili Emine Erdoğan Hanımefendi gerçekten çok hassas. Onların eğitim ortamlarındaki eğitim materyalleriyle ilgili çok kapsamlı projeleri Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar yaklaşık bir milyon özel eğitim materyalini tüm okullarımıza ulaştırmış bulunuyoruz. Sadece okullarda değil; aynı zamanda hastanelerde, aynı zamanda evlerde, yaklaşık on bin çocuğumuza eğitim veriyoruz. İşte bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki, tüm toplumun hiçbir ayrım yapmadan cinsiyet ayrımı yapmadan herkesi kucaklayan yaklaşımının bir ürünüdür."
"Yetişkin engellilerin gideceği bir okul yoktu, şimdi 81 ilde açmış olduk"
Yine bu yaz yeni bir uygulamanın hayata geçtiğini bildiren Özer, "Sayın Bakanımızla da istişare etmiştik. Yetişkin engellerin gideceği bir okul yoktu maalesef. İşte Emine Erdoğan Hanımefendi'nin destekleriyle ilk kez Kadıköy'de yetişkin halk eğitimi merkezinin açılışını yaptık." dedi. Özer, "Yaş sınırlaması olmadan kırk yaşında, elli yaşında tüm bireylerimizin ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerimizin eğitim alabildiği, aileleriyle birlikte ücretsiz bir şekilde taşıdığımız bir eğitim mekanizmasını da sisteme dâhil etmiş olduk. Hedefimiz, 2022'nin sonuna kadar 81 ilde en az bir engelsiz halk eğitimi merkezini açabilmekti ve bugün itibarıyla bunu başarmış olmanın mutluluğu taşıyoruz. 2023 yılında sadece illerimizde değil, 922 ilçemizde de aynısını gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.
Kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerinin eğitim niteliğini artırmayla ilgili bir ulusal eylem planı hazırlandığını aktaran Özer, planın yarın paylaşılacağını söyledi.
Bakan Özer, fuar ziyareti sırasında Millî Eğitim Bakanlığına ayrılan alanda Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri ile bir araya gelerek braille alfabesi ile hazırlanmış sayı tombalası oyununu oynadı. Oyun bitene dek öğrencilerle vakit geçiren Özer, Bakanlığın standındaki materyalleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.